Striae, striemen of stretch marks

Ruim 70% van de vrouwen krijgt er mee te maken: striae. ook wel bekend als striemen, stretch marks, groeistrepen of huidstriemen. Voor veel vrouwen is dit een doorn in het oog. De hoogste tijd om striae onder de loep te nemen. Wat is het nu eigenlijk, hoe ontstaat het en kun je er zelf iets aan doen?

Wat zijn striae?

Striae zijn lange littekens die ontstaan door het uitrekken van de tweede huidlaag, de dermis. Het eerste dat vaak wordt opgemerkt is dat de huid wat begint te jeuken, omdat het de snelle groei van de huid niet kan bijhouden. Vervolgens ontstaan er vaak rode of paarse verkleuringen van de huid. Dit zijn onderhuidse littekens die zich in je bindweefsel bevinden. Na verloop van tijd, dit kan soms jaren duren, krijgen de lijnen een witte, grijze of beige achtige kleur.


Hoe ontstaan striae, striemen of stretch marks?

Stretch marks kunnen meerdere oorzaken hebben. De meest bekende oorzaak is dat de huid in een korte periode zich overmatig uitzet. Dit is bijvoorbeeld het geval tijdens de zwangerschap, vanwege een groeispurt, bij snelle gewichtsveranderingen of wanneer je aan bodybuilding doet.

Andere oorzaken die verband kunnen houden met stretch marks zijn:

  • Langdurige blootstelling aan het ‘stresshormoon’ cortisol .
  • Het overmatige gebruik van lokale steroïden.
  • Genetische aanleg

Zwangerschapsstreep: striae tijdens de zwangerschap

Striae tijdens de zwangerschap komt vaak voor. Niet verrassend, want tijdens deze 9 maanden verandert je lichaam enorm. Maar liefst 50-90% van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken . Als je zwanger bent neemt de omvang van je buik snel toe, waardoor de rekbaarheid flink op de proef wordt gesteld. Vaak zijn zwangerschapsstriemen hiervan het onoverkomelijk gevolg. Tijdens de zwangerschap ontstaan striae voornamelijk op je buik en borsten, dit zijn de plaatsen waar je lichaam het snelst groeit. Wanneer en of je striae krijgt tijdens de zwangerschap verschilt per persoon. Vaak ontstaan de striemen pas tijdens het laatste trimester, omdat je buikomvang dan zijn hoogtepunt bereikt.

Wist je dat: 78% van de zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap verzorgingsproducten koopt om zwangerschapsstriemen te voorkomen? Vaak kiezen ze hierbij voor een olie, omdat dit helpt de huidelasticiteit te verbeteren.

Waar ontstaat striae?

Striae kan op vele plekken op het lichaam ontstaan. Er zijn een aantal plekken op het lichaam die extra vatbaar zijn, zoals:

  • Striae op de borsten: Borsten groeien en krimpen in de loop der jaren wat striae kan veroorzaken.
  • Striae op de billen: Ook de huid op de billen wordt snel uitgerekt bij gewichtstoename. Als je vervolgens afvalt neemt de omvang van je bil weer af, wat de kans op huidstriemen vergroot.
  • Striae op de armen: Stretch marks op de armen wordt vaak gezien bij sporters die in een korte tijd hard aan het trainen zijn, waardoor de spiermassa in een snel tempo toeneemt en er onderhuidse scheurtjes kunnen ontstaan. Deze scheurtjes kunnen leiden tot zichtbare striemen.
  • Striae op de rug: Bij zowel sporters als mensen met overgewicht kan de huid op de rug in een korte periode flink worden uitgerekt, met huidstriemen als gevolg.
  • Striae op de buik: Vaak ontstaat dit bij zwangere vrouwen, maar het kan ook ontstaan door een snelle toe- of afname van gewicht.
  • Striae op de benen: De benen zijn een veelvoorkomende plek voor striae. Met name op de huid van de bovenbenen, vanwege wisselingen in gewicht.
  • Striae op de heupen: Ook op de heupen kan striae voorkomen. Bijvoorbeeld door gewichtstoename of tijdens de zwangerschap.

Hoe kun je striae verminderen / laten behandelen?

Cupping en bindweefsel massage: Omdat striae net als een litteken onderhuids omkapselt is door bindweefsel is het belangrijk het bindweefsel los te maken. Door een combinatie van massage en het vacuum van de cups wordt het bindweefsel los gewerkt, de bloeddoorstroming fel gestimuleerd en het lichaam weer actief gezet om een herstel procedure te starten van nature uit. Hierdoor worden er gewerkt op de elastine en collageen productie waardoor de striae kleiner worden en zelfs verdwijnen, als ook de huid weer veel steviger wordt.

Hydrateren:  Uit onderzoek blijkt dat hydrateren een essentieel onderdeel is om de tekenen en symptomen van littekens en striae te verminderen. De ernst van striae kan worden verminderd door plaatselijke toepassing van verzachtende en vochtinbrengende crème. 

PERFECT BODY 30 biedt een dubbele verstevigende en herstructurerende werking. Geformuleerd met 30% glycolzuur dat de productie van hyaluronzuur stimuleert, verbetert deze bodylotion de tonus en elasticiteit van het huidweefsel. Het voorkomt ook huidveroudering dankzij ascorbosilaan C, een gestabiliseerde vorm van vitamine C. Deze bodylotion verstevigt de weefsels in gebieden die gevoelig zijn voor huidveroudering zoals armen, benen, billen, buik en borsten en heeft ook een positief effect op cellulitis.

Beschermen: Bescherm je huid daarnaast ook met een zonnebescherming met een hoge factor. Op deze manier bescherm je de littekens en zorg je ervoor dat de huid niet verder beschadigd wordt.





Overtollige of slappe huid als gevolg van snel gewichtsverlies.

Meestal past de huid zich geleidelijk aan bij gewichtsschommelingen waardoor het de tijd krijgt om mee te groeien. Wie op korte tijd heel veel afvalt, kan te maken krijgen met slappe en overtollige huid. In bepaalde gevallen kan dit erg hinderlijk zijn bij het dagelijks functioneren, esthetisch storen en knagen aan het zelfvertrouwen. Geen nood, je kan de huid een handje helpen om ze te verstevigen. Wij geven je alvast enkele tips.

Lees meer

Het belang van omega 3-vetzuren voor de gezondheid

Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor gezonde cellen, een gezond hart, een goed functionerend immuunsysteem en kunnen helpen tegen ontstekingen.

Lees meer

De menopauze en gewichtstoename: wat is er aan te doen?

In de menopauze klagen veel vrouwen over gewichtstoename. Wat is de verklaring van die gewichtstoename? En wat kunt u doen om af te vallen tijdens de overgang?

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x